Kamp: discussie over ontslagrecht
AMSTERDAM – Met de installatie van een nieuwe voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), Wiebe Draijer, heeft het kabinet direct de discussie over het ontslagrecht weer aangezwengeld. Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) diende donderdag bij de installatie van Draijer en tevens afscheid van zijn voorganger Alexander Rinnooy Kan negen adviesaanvragen in bij de SER. Daarbij zei Kamp dat het kabinet graag advies wil over de toekomst van de arbeidsmarkt en het ontslagrecht.
Het verzoek van de demissionair minister is opmerkelijk, omdat hij bij uitwerking van plannen over een soepeler ontslagrecht uit het Lenteakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie nog geen formele adviesaanvraag wilde indienen bij de raad. Ook hebben werkgevers en vakbonden in de SER al stevige ruzies gehad over versoepeling van het ontslagrecht.
Maar Kamp voerde donderdag de druk op bij sociale partners. Hij wees op de afspraken die vijf partijen in de Tweede Kamer over het ontslagrecht hebben gemaakt en de verkiezingen op 12 september. „Deze maand krijgen we een nieuwe Tweede Kamer en hopelijk nog dit jaar een nieuw kabinet. Een breed gedragen SER-advies over het ontslagrecht zou een belangrijke factor kunnen zijn bij de totstandkoming van een regeerakkoord.” Draijer reageerde voorzichtig. Hij zei zich af te vragen waarom discussies over de arbeidsmarkt altijd worden „verengd tot het ontslagrecht”. Volgens hem is een bredere discussie nodig en moet het meer gaan over kwetsbare mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt, mobiliteit van werknemers en de combinatie van flexibiliteit en zekerheid
De kersverse SER-voorzitter heeft ook reden om voorzichtig te zijn, omdat de vakcentrale FNV nog steeds aangeeft niet klaar te zijn voor sociaal overleg met werkgevers en de politiek. Draijer deed een beroep op de grootste vakbeweging om intern snel orde op zaken te stellen.
Binnen de FNV brak vorig jaar een hevig conflict uit, nadat toenmalig voorzitter Agnes Jongerius een pensioenakkoord sloot met werkgevers en kabinet. Interim-voorzitter Ton Heerts waarschuwde donderdag dat de FNV nog wel een tijdje een beweging in beroering zal zijn. Hij heeft ook geen behoefte om te praten over minder ontslagbescherming voor werknemers. Volgens hem moet de discussie gaan over bijvoorbeeld begeleiding van werk naar werk.
Bron: Telegraaf
Meer informatie over ontslag of outplacement leest u ook op Outplacement Verzekering.