Afgestudeerden steeds moeilijker aan de bak
Het aantal werklozen onder afgestudeerden is de afgelopen jaren verdubbeld. Dat zegt Rolf van der Velden, hoogleraar onderwijs en arbeidsmarkt van de Universiteit Maastricht, vandaag op BNR Nieuwsradio.
De universiteit meet jaarlijks de werkloosheid onder haar afgestudeerden, een jaar na het ontvangen van het diploma. Bedroeg dat percentage twee jaar geleden nog 3 tot 4 procent, op dit moment zit 8 tot 9 procent van de afgestudeerden zonder werk. En dat belooft weinig goeds nu veel starters na op zoek gaan naar een baan.
Volgens Van der Velden komt die stijging door de crisis: “We zien dat bedrijven en de overheid nu echt de effecten van de crisis gaan merken: de winstgevendheid neemt af, er worden reorganisaties aangekondigd en er is een vacaturestop bij sommige overheden. Er is ook geen geld meer voor de bestrijding van jeugdwerkloosheid.”
De werkloosheid onder jongeren liep aanvankelijk minder hoog op, zegt Van de Velden, en was de jeugdwerkloosheid onder jongeren veel groter: “Er werden hier maatregelen genomen om de jeugdwerkloosheid aan te pakken. Studenten en scholieren bleven daardoor langer op school. Maar dat effect is nu uitgewerkt, ze moeten een keer de arbeidsmarkt op.”
De hoogleraar verwacht dat net afgestudeerden het nog zwaarder gaan krijgen dan afgestudeerden een paar jaar geleden.
NRC Handelsblad meldde onlangs ook al dat hogeropgeleiden steeds vaker slachtoffer worden van de crisis. Met name hogeropgeleiden uit de middenklasse raken hun baan kwijt. Ook zelfstandigen moeten het met minder opdrachtgevers doen.
Meer informatie over outplacement leest u op Outplacement Verzekering.