Re-integratie vanuit de gemeente (bijstand)
Alida Mathurin: ” Ik heb een jaar als cassière in een supermarkt gewerkt. Ondanks vele sollicitaties lukte het me niet om weer een baan te vinden, omdat ik alleen maar een middelbare school opleiding had. Uiteindelijk moest ik een bijstandsuitkering aanvragen. De gemeente bood mij een combinatie van leren en werken aan: werken als administratief medewerker en tegelijk een MBO-opleiding volgen.
Zo heb ik straks een betere kans om een baan te vinden.”
Heeft u een bijstandsuitkering? Dan kan uw gemeente u helpen om weer aan het werk te gaan. Uw gemeente bepaalt zelf op welke manier de re-integratie van mensen met een bijstandsuitkering uitgevoerd wordt. Dit betekent dat de aanpak in elke gemeente anders is.
Belangrijk is dat de re-integratieactiviteiten goed aansluiten bij uw persoonlijke situatie.
Er zijn verschillende manieren om weer aan het werk te gaan:
- Direct aan het werk (Work First genoemd). Dit betekent dat u zo snel mogelijk nadat u een bijstandsuitkering aangevraagd heeft aan het werk gaat. U houdt daarbij uw uitkering of u gaat tijdelijk gesubsidieerd werk doen.
- Werken met behoud van uitkering (participatieplaats). Is het voor u erg moeilijk om een gewone baan te vinden, maar kunt u als u langere tijd begeleid wordt wel een gewone baan vinden? Dan kunt u misschien werken met behoud van uw uitkering. Dit heet een participatieplaats. Het werk in een participatieplaats moet aan de volgende eisen voldoen:
1. Er moet sprake zijn van re-integratie. Het belangrijkste is dat dit werk u helpt om werkervaring op te doen en te wennen aan de regelmaat van een baan.
2. Het moet een functie zijn die u alleen met speciale begeleiding kunt uitvoeren. Het mag dus geen bestaande gewone baan zijn. Een participatieplaats duurt maximaal 2 jaar. U kunt dit met 2x 1 jaar laten verlengen, als uw kansen op een gewone baan daardoor veel groter worden. Het moet dan gaan om factoren die met uzelf te maken hebben, zoals gebrek aan opleiding, ervaring of vaardigheden.
Na elke 6 maanden die u op een participatieplaats gewerkt heeft, geeft de gemeente u een premie. U moet dan wel voldoende meegewerkt hebben. - Vrijwilligerswerk.Als u heel moeilijk aan de slag kunt komen, kunt u misschien met behoud van uw uitkering vrijwilligerswerk doen. U krijgt op die manier werkervaring. Dit kan een eerste stap zijn op weg naar werk.
- Detachering.Dit betekent dat de gemeente u uitleent aan een organisatie waar u tijdelijk gaat werken. Dit heet detacheren. U bent dan in dienst van de gemeente of van een re-integratiebureau. Op deze manier kunt u werkervaring opdoen.
- Scholing.Uw gemeente kan u een opleiding of cursus aanbieden als u daardoor een grotere kans heeft om werk te vinden.
- Werken en leren tegelijk.Als u gaat werken en leren tegelijk, krijgt u én werkervaring én een opleiding. U heeft daardoor aan het eind van uw opleiding een grotere kans om werk te vinden. Deze aanpak heet duaal leren.